کلید مینیاتوری
کلید مینیاتوری (Miniature Circuit Breaker ) چیست؟
کلید مینیاتوری یک کلید الکترومکانیکی است که جهت تامین امنیت مدار نصب میشود که بصورت خودکار عمل میکند. به این صورت که هنگام عبور بار اضافه جریان، سریعا مدار را قطع میکند. امروزه با توجه به سیستم ایمنی ساختمانها، از کلید مینیاتوری جهت حفاظت از مدارهای الکتریکیدر مقابل جریان اضافه استفاده میکنند. به اینصورت که هنگامی که جریانی بیش از جریان یک مدار از فیوز عبور کند همچنین با اتصال کوتاه اتصال را قطع نموده و نهایتا از آسیب رساندن به مدار جلوگیری میکند.
مهمترین قسمت آن، نوار فلزی است که در یک قاب غیر هادی قرار گرفته، با عبور بیش از حد جریان نوار فلزی ذوب می شود و در نهایت مدار الکتریکی قطع می گردد.
کاربرد کلید مینیاتوری:
کلیدهای مینیاتوری با توجه به نوع حفاظتی که انجام میدهد کاربردهای متفاوتی دارند که در زیر بطور خلاصه بیان میکنیم:
- انتهای خط توزیع سیستم با ولتاژ ضعیف
- در قسمت ورودی تابلو برقهای خانگی
- محافظت تجهیزات روشنایی ساختمانها
- در موارد صنعتی مانند مدارات قدرت موتورها و ترانسفورماتورها
- سیستم گرمایشی
- محافظت مدارات ترانسفورماتورهای الکتریکی
از دیگر کاربرد کلید مینیاتوری در انواع مدار بر اساس نوع حفاظت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفاظت مغناطیسی از مدارها در برابر اتصال کوتاه
- محافظت حرارتی از مدارها در برابر جریان بار اضافی
- حفاظت از سیم و کابل در مقابل آتش سوزی
- محافظت از قسمت سالم مدار با جدا کردن قسمت آسیب دیده مدار از سایر بخشهای مدار
انواع کلید مینیاتوی
کلیدهای مینیاتوری از نظر سرعت به دو دسته تقسیم می گردد:
کند کار :این کلید تابلویی در برابر جریان بار اضافه واکنش کمتری از خود نشان میدهند و جریان برق را دیرتر قطع میکند، درواقع بصورت لحظه ای برق را قطع میکند. برای مصارف خانگی و موتور از این محصول استفاده میکنند.
تندکار : از آن در مصارف خانگی، روشنایی همچنین در سیستمهای IT و TN استفاده میگردد. زمان قطع آن نسبت به فیوزها کند کار کمتر است، برای تشخیص جریان اضافه در قطعه فلز نیمه هادی به نام بی متال استفاده می کند. با عبور بیش از حد جریان این وسیله گرم شده و بر اثر خم شدن سبب می گردد کنتاکت فیوز عمل کند و مدار را قطع میکند.
انواع کلید مینیاتوری از لحاظ ولتاژ و جریان:
کلید مینیاتوری نوع B :
روشنایی، بیشتر در مصارف خانگی و روشنایی بکاربرده میشود. در جریان نامی در زمان معلوم مدار را قطع میکند، لذا واکنش مناسبی از خود نشان میدهد. بنابراین در مصاف خانگی مناسب است که نام دیگر آن فیوز مینیاتوری تندکار یا تیپ روشنایی میگویند.
کلید مینیاتوری نوع C:
بیشتر در مصارف صنعتی استفاده میشود زمانی که بار اضافی بین ۵ تا ۱۰ برابر جریان نامی در زمان معین باشد مدار را قطع میکند و زمان قطع آن نسبت به تیپ B بیشتر است نام دیگر این کلید فیوز مینیاتوری کندکار یا تیپ موتوری نیز میگویند.
کلید مینیاتوری نوع D
جهت مصارف صنعتی مخصوص مانند (دستگاههای X-RAY ) دستگاههای جوش و یا ترانسفورماتورها قابل استفاده است. این کلید تابلویی جریان اضافه بار بین ۱۰ تا ۲۰ برابر جریان نامی در مان معین مدار را قطع میکند. این کلید زمان قطعش از تمام تیپها بیشتر است. این کلید مینیاتوری برای جریانهای بالا طراحی شده است و در مصارف خانگی هیچ کمکی به ما نمیکند.
کلید مینیاتوری نوع K
برای حفاظت در مدارهای قدرت ترانسفورماتور و موتورها مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع کلید تابلویی جریان برای قطع در موارد اضافه بار کمتر از تیپهای دیگر است. و در زمان بوجود آمدن اضافه بار سریعتر مدار را قطع میکند و در اتصال کوتاه منحنی قطع بین تیپ C و D قرار دارد.
کلید مینیاتوری نوع Z
در مدارات سلفی و موتوری با جریان بالا کوتاه بسیار کارآمد است به این نوع کلید مینیاتوری، تیپ قدرت نیز گفته میشود. حساسیت این محصول با حساسیت بالا در مواقع اضافه بار و اتصال کوتاه از تمامی نوعهای دیگر بیشتر است و در صورت بروز اشکال سریعتر از حد ممکن مدار را قطع میکند. این نوع کلید جریانهای نشتی ضعیف را نیز کاملا تشخیص میدهد. از این تیپ کلید در مدارهای با حساسیت بالا و در جهت محافظت مدارات PLC و بردهای الکترونیکی قابل استفاده است و به این محصول تیپ حساس میگویند.
دسته بندی انواع کلید مینیاتوری بر اساس تعداد پل :
کلید مینیاتوری تک پل (SP )
کلید مینیاتوری دو پل (DP)
کلید مینیاتوری سه پل ( TP )
کلید مینیاتوری سه پل + نول (TPN= 3PN )
کلید مینیاتوری چهار پل ( 4P )
ساختار کلید مینیاتوری
- اهرم قطع و وصل
- بازوی متحرک
- بدنه
- کنتاکت اصلی جریان خارجی
- ترمینا (قدرت ورود و خروج )
- فلز بی متال
- پیچ کالیبراسیون
- سیم پیچی قطع
- جرقهگیر
بدنه: قاب یا بدنه تمام جزییات داخلی کلید مینیاتوری را درون خود قرار میدهد و این سبب میشود در مقابل گرد و خاک محافظت شود. بدنه متشکل از عایقهایی مانند پلاستیک و سرامیک میباشد. همچنین دارای دو اتصال ثابت و متحرک است.
اهرم: وسیله خاموش و روشن کردن میباشد.
ضامن مکانیکی: ضامن مکانیکی زیر کشش فنر برای روشن بودن کلید تعبیه شده است.
بی متال: برای کنترل جریان بار اضافی از بی متال استفاده میشو.
مگنت: مگنت با رها کردن ضامن مکانیکی سبب نگه داری سریع در مقابل اتصال کوتاه میشود. زمانیکه در سیم پیچ جریان بیشتر از مقدار خاص عبور کند مگنت فعال میشود.
جرقهگیر: برای خاموش کردن جرقه از این قطعه استفاده میشود.
- محافظت مدارهای PLC
- محافظت از تجهیزات نیمه هادی
مزایای استفاده از کلید مینیاتوری (MCB ) به جای فیوز:
فیوزها بعد از قطع مشکل در مدار بطور مجدد قابل استفاده نمیباشد و باید تعویض گردد. در صورتیکه کلیدهای مینیاتوری بلافاصله بعد از قطع مدار و اصلاح اشکال مدار قابل استفاده هستند.
کلید مینیاتوری در قطع بسیار با دقت از فیوز است کلید جریان نشتی کوچک را براحتی تشخیص میدهند همچنین میتواند از آتش سوزی و برق گرفتگی و غیره جلوگیری نماید. کلیدهای مینیاتوری عمل حفاظت و کنترل را همزمان انجام میدهند. هزینه اولیه کلید مینیاتوری نسبت به فیوز بالاتر است ولی ماندگاری بالاتری دارد و این نیز در بازه زمانی طولانی مقرون به صرفه است.
قطعات جانبی کلید مینیاتوری:
از جمله قطعات جانبی که همراه کلید مینیاتوری بکار میرود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنتاکت کمکی
- کنتاکت کمکی خطا
- رله آندر ولتاژ تریپ
- رله شنت تریپ
- قفل وضعیت کلید مینیاتوری
چگونه کلید مینیاتوری مناسب انتخاب و خریداری کنیم؟
ما سعی کردیم با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله، هنگام خرید کلید مینیاتوری بسته به نوع کاربرد و نوع حفاظت بهترین انتخاب را داشته باشید.
خرید اینترنتی کلید مینیاتوری
برای خرید اینترنتی کلید مینیاتوری یا اطلاع از قیمت به سایت زاگرس صنعت مراجعه نمایید تا بتوانید علاوه بر اطلاعات جامع در مورد لیست قیمت انواع کلید مینیاتوری آگاه شوید.
این مجموعه با کیفیت ترین و مقرون به صرفه ترین نوع کلید تابلویی را به شما ارائه میدهد.